АМЕТИСТ

 

 

ОПИСАНИЕ :

 

Аметист, от гръцки: аметистос = „предпазващ от напиване”. Това е много древен скъпоценен камък, която е описан в египетската „Книга на мъртвите”. Аметистът ще отвори съзнанието ви за духовни преживявания и ще ви предпази от стреса със своята нежна релаксираща енергия.

Физически лекува мигрена, главоболие, психични разтройства, пречиства кръвта и укрепва имунната система.

Камъкът си взаимодейства най-силно с представителите на зодия Риби, Дева, Водолей и Козирог.

Пречиства и енергизира коронната чакра.

Различават се два вида – виолетовият корунд и често срещаният виолетов кварц. Той е камъкът на пръстените на католическите епископи; в качеството му на камък, даряващ благополучие, той носи щастие и здраве. В този смисъл аметистът е камъкът на свършващата сега епоха на Рибите. В будизма се смята, че той подпомага благочестивото съсредоточаване. Молитвените броеници от аметист са особено ефикасни за това да бъдат чути молитвите. И у останалите народи аметистът е камък, даряващ щастие. Евреите го наричат ахлама (приятни сънища), а древните индийци – шакунда (носител на щастие).

В античността бил лечебно средство срещу пиянството. Алкохолиците се лекували с аметист, стрит на прах. Римските съдове за пиене се украсявали с аметист, защото се предполагало, че ако пие от такива чаши, човек не може да се напие. Ако на този скъпоценен камък се напишело името на луната или на слънцето и той се носел на врата заедно с кучешка козина и лястовичи пера, той закрилял срещу всякакъв вид магия. Лекувал страдащи от носталгия и със сигурност ги връщал при семействата им. Колкото повече аметист притежавал човек, толкова по-голям бил броят на закрилящите го духове. Използвал се и за предсказване, защото насън показвал на носещия го дали приятелят, на който се е доверил, е достоен за него. Който отивал на война като войник, трябвало да го носи на врата си на копринен конец; тогава никой враг нямало да може да го надвие. Изрязан във формата на скарабей, той предпазвал от нараняване. Според Камил Леонард (XVI в.) аметистът закрилял конете и техните рицари, ако върху него е изрязан галопиращ кон, чийто рицар държи в ръката си скиптър. За да могат магическите сили на аметиста да се разгърнат напълно, той трябвало да се носи на третия пръст на лявата ръка. Хилдегард от Бинген го счита за истинско средство за разкрасяване: за целта трябвало да бъде намокрен със слюнка, след което с него да се погладят петната и пришките по лицето. Ако камъкът се подържи в топла вода и след това се остави да капе в чиста вода, се получава превъзходно средство за почистване на кожата, за което се смята, че е ефикасно и срещу рак на кожата. В астрологията: свързва се с планетата Венера, зодиакалния знак Риби и месец февруари.

Приложение в медицината със скъпоценни камъни: свързва се с теменната чакра; еликсирът е ефикасен срещу стрес, главоболие, мигрена, безсъние и стомашно разстройство.

МИСТИКА И КРАСОТА ! Използвайте разумно възможностите на кристалите!

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com