АНАСОН СЕМЕНА

 

 

ОПИСАНИЕ:

Освен като една от основните съставки на мастиката анасонът има и други приложения – както в кулинарията, така и в народната медицина. За лечебни цели се използват плодовете и полученото от тях етерично масло.


При настинка и кашлица

Чай от анасон или мляко с билката помага при болести на дихателните пътища: ангини, ларингити, фарингити, хронични бронхити, бронхиална астма. Веществата, които съдържа растението, отстраняват секрета, подпомагат отхрачването и отпушват носа. Анасонът има и антибиотично действие и много ефикасно се справя с определени бактерии. Семената от анасон са подходящи и за лечението на деца, защото билката има много деликатно действие.

При стомашно-чревни проблеми
Анасонът се използва и при гастрити, ентероколити с болезнени колики, при метеоризъм (газове) и други.
Той подобрява апетита и храносмилането. Заради дезинфекциращото си и антибиотично действие предпазва и от инфекциозни болести, които атакуват стомашно-чревния тракт. Може да помогне при хранително натравяне и диария. Прилага се още при заболявания на отделителната система — възпаления на пикочните пътища, камъни в бъбреците и др.

Засилва кърмата и потентността
Чай от анасон се препоръчва на кърмачки, защото стимулира млечната секреция. Някога дори са му приписвали действие на афродизиак. Лечителите препоръчвали както вдишването на етерично масло, така и вътрешна употреба. Старите билкари дори смятали, че семената от анасон повишават плодовитостта при мъжете.

При лош дъх и безсъние
Анасонът има още две свойства – ароматизиращо и успокояващо. Има леко сладникав и пикантен вкус и аромат.
Точно заради тези си качества билката се използва освен като подправка към храната и съставка в парфюмерията, и за подобряване вкуса и мириса на някои лекарства. Някога са дъвчели семена от анасон за приятен дъх, днес извлек от билката се използва в някои пасти за зъби и вода за уста. От семената се прави чай или пък се кипват в прясно мляко. Напитката успокоява нервите и се препоръчва на хора, които страдат от безсъние. Същият ефект има етеричното масло от анасон, поставено в ароматизираща лампа.

Приготвяне

 

  • Чай

Прави се запарка от 1 ч. л. счукани плодчета в 1/2 л вряща вода. След 1 час запарката се прецежда. Пие се по 1/2 чаена чаша преди ядене.

  • Настойка

2 ч. л. семена от анасон (най-добре леко стрити) се сипват в 2 ч. ч. вряща вода. Настойката престоява 10-15 минути, прецежда се и се използва при нужда, но не повече от 3 пъти на ден.

  • Отвара

2 с. л. семена от анасон се сипват в 0,5 л вода. Отварата ври 10 мин., прецежда се и се пие по чаша на ден.

 

БЪДЕТЕ ОТГОВОРНИ !

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com