АШВАГАНДА

 

 

ОПИСАНИЕ :

Освен подмладяващо действие Ашваганда среща научна подкрепа в качествата си на адаптоген. Много от популярните свойства на най-ценената аюрведична билка вече срещат научно разбиране. Отскоро билката намира своето място като адаптоген в спорта, като увеличава относителната сила с до 10%. Приложението й в лечението на невродегенеративни и ракови заболявания е в начален етап, затова пък показва изключителен потенциал при тестовете с животни и човешки клетки. А има ли странични ефекти?

Основното съдържимо в екстрактите на Withania somnifera са алкалоиди и стероидни лактони, включително тропин (tropine) и кушохигрин (cuscohygrine). Листата съдържат стероидни лактони, витанолиди (withanolides), и преди всичко витаферин А (withaferin A), който е първият виналоид, изолиран от W. somnifera, и е едно от най-добре изследваните вещества в състава му с потвърден противораков ефект.

В състава на ашваганда екстракт (цяло растение) се откриват повече от 20 витанолиди, алкалоиди и стероидни лактони. Най-добре е проучен витафарин А, но само при раковите заболявания. Механизмите за въздействие на целия екстракт за различните ефекти са все още биохимично, цитологично и хистологично неясни. Знае се, че основни пътища за въздействие на екстракта са:

  • периферна-централна нервна система – адаптогенен фект, подмладяване;
  • имунна система – потискане, инхибиране;
  • сърдечно-съдова-дихателна – адаптогенен ефект;
  • кръвоносна система – потиска капилярообразуването, снижава температурата;
  • лимфа – нормализира броя на имунните клетки.

БЪДЕТЕ ОТГОВОРНИ !

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com