БРАХМИ ( Bacopa monnieri )

 

 

ОПИСАНИЕ :

 

Бакопа мониери е една от малкото билки, която успешно конкурира постиженията на Гинко билоба, сред които са подобряване на паметта и способността за заучаване. Освен всичко останало, подобрява функциите на нервната тъкан и пази мозъка от свободни радикали, като забавя стареенето. По всичко личи, че в комбинация с листа от японското дърво ще даде отлична комбинация, но нека видим дали действително е така.

Какво е Бакопа Мониери (Брахми)?

Растението Bacopa monnieri (известно и като: Waterhyssop, Brahmi, Thyme-leafed gratiola, Water hyssop) е целогодишно, пълзящо растение, което населява влажни и блатисти области.

Обичайно расте в мочурливите райони на Индия, Непал, Шри Ланка, Китай, Тайван и Виетнам, като също може да бъде намерено в САЩ – Флорида, Хавай и из южните щати.

Брахми (Brahmi) е и името на растението Centella asiatica (давано му в Индия), затова е важно да следите латинското име на извлека/екстракта, който купувате/консумирате, за да не изпаднете в недоумение.

Какво съдържа екстрактът от Брахми?

Съдържа множество активни съставки, включително: алкалоиди (brahmine и herpestine), сапонини (d-mannitol и hersaponin, acid A, and monnierin), флавоноиди (luteolin и apigenin).

Също значителни количества: betulic acid, stigmastarol, beta-sitosterol, bacopasaponins (bacosides A, bacosides B, bacopaside II, bacopaside I, bacopaside X, bacopasaponin C, bacopaside N2 и малка част от състава бива: bacopasaponin F, bacopasaponin E, bacopaside N1, bacopaside III, bacopaside IV, и bacopaside V.3

Какво трябва да знаете за Бакопа мониери?

Предвижда се, че в настоящия век невродегенеративните заболявания на застаряващата световна популация ще увеличат своето присъствие, затова медицината търси алтернативни варианти и нови лекарства, с които да противодейства. Тук Бакопа мониери е едно от потенциалните растения, свързвано с подобряване работата на нервната система, мозъка и паметта.

Според Аюрведа – индийската традиционна медицина, Брахми е растение, попадащо в групата “медхярасаянас”, отговорна за подобряване на паметта, възстановяване на познавателните функции при заболявания на ЦНС и общо подобряване на мозъчната дейност.7

За какво се използва и какви здравословни ползи носи билката Брахми?

В Аюрведа се използва и за облекчаване на епилепсия и астма, при отслабване на паметта, възпаления, болки, треска и като упояващо средство. При възрастни хора хора подобрява паметта и запаметяването.

При плъхове подобрява паметовите и интелектуалните възможности. Сулфхидрилните и полифенолните компоненти на Бакопа снижават оксидативния стрес у приелия ги организъм чрез инхбиране активността на ензима липооксигеназа и намаляване на тежките метали.

Подобрява състоянието на мишки с Алцхаймер синдром, също възвръща диазепам-предизвикана амнезия у мишки. При други изследвания не успява да възвърне паметта, но подобрява запаметяването. Подобрява имунитета.

Как работят активните вещества в екстракта?

Бакопа съдържа Bacoside A и Bacoside B, стероидни сапонини, за които се смята, че са отговорни за ефекта на растението върху нервната система. Макар за Брахми да има много съобщени въздействия, ефектът му върху психиката и паметта е този, който предизвиква научният интерес, и който е най-добре описан в научната литература.

Поведенчески изследвания с животни, приемащи екстракт от Бакопа, показват подобрения в учене, придобиване на спомени и заучаване, както и забавяне изчезването на новопридобито поведение. Механизмът на действие на растението засега остава неясен. Изследванията подсказват, че Брахми може да проявява също някои от следните ефекти:

  • противовъзпалителен;
  • успокояващ и антидепресивен ефект;
  • разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението на нервната тъкан;
  • адаптогенен ефект.

Смята се, че подобрява функцията на вторичната памет.

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com