ГИМНЕМА

 

 

ОПИСАНИЕ :

 

Близо две хилядолетия аюрведичната медицина използвала различни извлеци от дървото Gymnema Sylvestre за лечение на диабет. Дори думата на хинди за това растение се превежда като “разрушителя на захар”. В днешни дни учените задълбочено изследват ефектите на Gymnema Sylvestre върху въглехидратния и липидния метаболизъм.

Какво представлява Gymnema Sylvestre?

Gymnema Sylvestre e дървесно растение, растящо в тропическите гори на централна и южна Индия, както и в Африка.

Екстратът от листата му понижава нивата на кръвна захар, поради което е било използвано като средство за лечение на диабет.

Има дълга история в аюрведичната медицина, където се е използвало за лечение на състояния като малария и ухапвания от змия.

Какво съдържа?

В извлека от Gymnema Sylvestre се съдържат сапонини. За приготвянето се използват листата, а главни действащи лица са “гимнемичните киселини”.

С времето се изолират все повече активни съставки от водно-алкохолния извлек на растението.

Относително по-проучени от тях са: диходроксигимнемичен триацетат, олеанови киселини, гимнемозиди а и б, гимнемична киселина IV.

За какво се използва и какви здравословни ползи носи?

Хилядолетия наред растението е използвано при лечение на диабет. Освен това Gymnema Sylvestre има позитивен ефект върху поддържане на нормални стойности за холестерол и триглицериди.

В самостоятелна форма билката може да се включи и като инсулин-стимулиращ фактор, разреждащ нисковъглехидратни дни при съпътстваща продължителна високовъглехидратна или равномерно балансирана диета.

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com