ДЖОДЖЕН ( Mentha spicata, Mentha viridis )

 

ОПИСАНИЕ:

Джоджена е вид мента, растяща в централна и южна Европа. Обича влажните почви.

Използва се като подправка. Листата му се използват в супи, чорби и яхнии от зрял боб, при приготвяне на пюрета от спанак, при яхнии от агнешко, овче и шилешко месо, за агнешка плънка, при задушени меса и варено – свинско или телешко. Поради специфичния си, и то силен аромат, трябва внимателно да се съчетава с другите подправки, защото може да ги “потисне” и те да не се усетят вкусово.

Лечебната употреба на Джоджена:
Като масло: Има приложение и в медицината. С маслото от джоджен се правят масажи, които облекчават главоболието, мигрената и намаляват стреса. Има стимулиращо и ободряващо действие.
Болкоуспокояващо: Отлично средство за успокоение на чревните спазми, като тонизира червата и спомага за нормалното храносмилане.
Отвара от джоджен помага при: колит, ентероколит, диария, газове и подуване на корема, както и при болки в стомаха породени от женско неразположение.
В Българската медицина се използва: Предимно етеричното масло, като средство при болки в стомаха от различно естество и сърдечната област, при простудни, жлъчни и чернодробни заболявания, като стимулиращо средство при умствена и физическа преумора за освежаване.
Отварата от джоджена успокоява стомаха при повръщане като намалява гаденето.
Основно действие: Освен като добре познатата в българската кухня подправка и като: противоспазматично, успокояващо, противовъзпалително и обезболяващо.

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com