ЖАДЕИТ

 

 

ОПИСАНИЕ :

 

Жадеитът е моноклинен пироксикен – .Често има жадеити със състав на междинни членове на изоморфните редици : жадеит – диопсид – ,
жадеит – хеденбергит – , жадеит – акмит – .В зависимост от състава се изменя и цвета на камъка – бял,зелен,тъмнозелен,жълт,кафяв,червен.Жадеитът както и нефрита,има криптокристалинна преплетено влакнеста структура,което определя неновата жилавост и здравина.Дълго време са го бъркали с нефрит,докато французинът Дамур,доказва,че това са пироксикени,тоест жадеит.

Наименованието му произлиза от испанското piedra de ijada – означаващо бъбречен камък,което се отнася за времето на испанските завоевания на Южна и Северна Америка.
Латинското име е –lapis nephriticus. Испанците докарват в Европа жадеита от Мексико,където го смятат за камък,лекуващ бъбречни болести.През XVII век камъкът се донася в Европа от Китай.
Жадеитът има твърдост 6,5-7, плътност 3,30-3,60 ,стъклен блясък,а на полирана повърхност е мастен или седефен.Има съвършенна цепителност,показатели на лъчепречупване 1,65-1,66.В ултравиолетова светлина луминисцира със слабозеленикав или сивосинкав цвят.Среща се в плътни маси или образува агрегати.Натрошените парчета имат неравни остри ръбове,полупрозрачни в краищата.Рядко се намира полупрозрачна или прозрачна смарагдовозелена разновидност на жадеита,наречена императорски жадеит или империал.
През 1980 год. В Рангун (Мианма) е демонстриран най-големият императорски жадеит със смарагдов цвят,полупрозрачен с маса 730 карата.
Находища на жадеит има в Мианма,Русия,САЩ,Гватемала,Япония и Китай.
Още преди 7 000 години жадеитът е привлякъл вниманието към себе си. В китайската култура е наречен”камък на небето” и символизира петте добродетели на човека: мъдрост, справедливост, решителност, милосърдие, смелост.Символи на тези добродетели са изрязвани от жадеит и нефрит и са носени като талисмани, даряващи енергия. Към тези му качества старите египтяни добавят и способността му да събужда и опазва любовта. За маите в Южна Америка е култов камък с цена, по-висока от златото. Жадеитова плочка с дупка в средата символизира небето, от което светлината пада върху земята.
Зодия: Жадеитът е подходящ за родените под знака на Везни, Риби и Рак.
Чакри: според терапевтичната необходимост – сакрална, челна и пъпна
Лечебни свойства: Носен като амулет близо до тялото,въздейства положително върху функциите на жлезите. Ефектът се увеличава, когато всяка сутрин се пие вода, в която е престояло късче жадеит през нощта.При бездетност, когато няма органични причини за това, в чаша с вода се поставят жадеит, червен яспис, лунен камък, опушен кварц и розов кварц. Водата трябва да се изпива от двамата партньори сутрин на гладно.
По време на бременността се препоръчва жената да носи жадеит и карнеол независимо под каква форма. В съчетание с карнеол засилва функциите на коремната област по време на раждане. Понижава температурата, когато се положи върху сърдечната или челната чакра.
Препоръчва се терапия с него при всякакви бъбречни проблеми – името му буквално означава “камък на пояса”.

През нощта се поставя късче жадеит заедно с хематит в чаша с вода, която се изпива сутрин на гладно.Масаж с жадеитово топче въздейства успокояващо и носи  довлетворение, помага срещу предразсъдъци и изостря чувството за справедливост. За лек сън е добре късче жадеит да се постави
за около 15 минути върху челото.

МИСТИКА И КРАСОТА ! Използвайте разумно възможностите на кристалите!

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com