КАНЕЛА НА ПРЪЧКИ

 

ОПИСАНИЕ:

Притежава силен, специфичен аромат и остър, горчиво-сладък вкус. Спомага за по-доброто храносмилане, предизвиква апетит и укрепва стомаха. Използва се във всички блюда, където има и захар – плодови супи, печива, в ликьори, грог, пунш, кафе, и разбира се в греяно вино.
Канелата е класическа противоотрова. Облекчава състоянието при отравяния – хранително, алкохолно, никотиново. Неутрализира ухапванията от насекоми.
Чрез нея може да подобрите мозъчните си функции, храносмилането, инсулиновата чувствителност, както и да намалите нивата на „лошия” холестерол и да повишите „добрия”. Едно от основните приложения на канелата е в борбата с наднорменото тегло и диабет тип 2 (неинсулинозависим). Счита се, че съдържа съставка, която подобрява инсулиновата чувствителност и с това подобрява способността на клетките да използват глюкозата при по-малка инсулинова секреция. При здрави хора, по-ниски нива на хормона инсулин означава по-малко натрупване на мазнини, особено в коремната област и по-лесно използване на мастните запаси като източник на енергия. За болни от диабет тип 2, подобрената инсулинова чувствителност означава трайно понижаване на нивата на кръвната захар.
Канелата ускорява обмяната на веществата и кръвоснабдяването, възпрепятства образуването на целулит. Отстранява неприятния дъх.
Древните са смятали, че ароматът на канелата прави човека непобедим в открита борба, сексуално силен и инициативен.
Пикочни проблеми: Един до три грама (около половин чаена лъжица) канела на прах (приготвена чрез стриване на пръчици или кора канела) може да се приеме с чаша вода в случай на пикочни заболявания като дизурия (болезнено уриниране), недостатъчно изпускане на урина и когато има гной при уриниране. Канелата стимулира по естествен начин бъбреците.
Респираторни заболявания: Канелата унищожава храчките. Ето защо се препоръчва при настинки и възпалено гърло. Може да вземете от един до три грама канела на прах, смесена с една чаена лъжица мед. За по-добро успокоение, добавете щипка смлян черен пипер и няколко капки сок от джинджифил.
Зъбобол: Канелата може да се сдъвква, за да придаде здравина на зъбите и венците. В случай на зъбобол или дупки в зъба, сложете една или две капки канелено масло върху парче памук и го притиснете към кухината.
Метеоризъм (събиране на газове в червата): Може да стриете парче канела и да го сварите в една чаша вода. Така приготвена напитката може да се приема леко затоплена половин час преди хранене. Освен това канелата е полезна и при лекуване на диария, причинена от инфекции и глисти.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Някогашните английски благородници са разбърквали кафето си с пръчка канела. Може да я потопите в паничка с топла вода на масата, за да разпръсква аромата си. Традиционният начин – натрошете пръчката и я смелете в кафемелачка.
Дневната доза е между 1 чаена и 2 супени лъжици, а вариантите за употреба са много, като разбира се не е нужно да хапвате някакъв десерт, за да я използвате.
За чая са необходими няколко пръчици канела, които да поврат около 10-15 мин. във вода, после добавяте мед и джинджифил по желание.

ОПАКОВКА:

Различни разфасовки, според необходимостта.

БЪДЕТЕ ОТГОВОРНИ КЪМ СЕБЕ СИ !

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com