КАРАМФИЛ

 

ОПИСАНИЕ:

Карамфилът подобрява вкуса на десертите, печените ястия и пунша. Оставя приятно пикантен аромат, когато е прибавен към ястия с дивеч, птичи меса, червено зеле, маринати, варива и пушени продукти. Финият вкус на някои шоколади се дължи на карамфила, канелата и кардамома. Карамфилът се добавя в редица миксове от подправки като индийската Гарам Масала и арабския Бахарат. Подправката присъства и в Уорчестършир Сос.

Лечебната употреба на Кармфила е при:
Зъбобол: В Аюрведа текстовете карамфилът се препоръчва за облекчаване на зъбобола. Вие може или да го притиснете между зъбите, или да сложите парче памук, напоено с карамфилово масло върху зъбния процеп. Това не само намалява болката, но има и бактерицидно действие.
Болки: Локалното нанасяне на карамфилово масло е също така полезно за облекчаване на болката при ишиас, артрити, главоболие и т.н. За тази цел олиото може да се затопли и да се втрие с масажни движения върху болезненото място.
Кърмене: Карамфилът е препоръчителен и за кърмачките. Той има естествени свойства не само да засилва, но и да пречиства кърмата. Един или два грама карамфил на прах могат да се приемат с чаша топло мляко два пъти дневно.

БЪДЕТЕ ОТГОВОРНИ КЪМ СЕБЕ СИ !

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com