КАРДАМОН

 

ОПИСАНИЕ:

Кардамонът е доста силна и уханна подправка, има остро лют вкус и специфичен мирис. За промяна на вкуса е нужно съвсем малко количество. Поради силния аромат 1–2 шушулки са достатъчни за едно ястие.

Лечебната употреба на Кардамона е при:
Храносмилателни проблеми: Тези, които страдат от храносмилателни проблеми като: загуба на апетит, лошо храносмилане, гадене, чувство на дискомфорт след хранене, излишък от вятър и стомашни болки, могат да се възползват от чудесните качества на кардамона. Семената на билката се стриват и се приема по половин чаена лъжица на прах с малко топла вода.
Дентална грижа: Друго предимство на билката е доказаната й ефективност при дентални проблеми. Приготвя се отвара като в чаша вода се добавят едно или две зърна кардамон и сместа се вари, докато остане една четвърт от първоначалното количество. Изплаквайте зъбите и венците си редовно и ще почувствате облекчение. Също така действа и като освежител за уста и премахва неприятния дъх.
Експекторант: Кардамонът се бори с храчките. В случай на повтарящите се изблици на кашлица и настинки, вземете кардамон на прах, смесен с мед. Ако имате главоболие към запушения нос, бихте могли да добавите малко кардамон на прах към затоплени масла като синапено или сусамово и да масажирате челото.

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com