КИМИОН ( Cuminum cyminum )

 

ОПИСАНИЕ и ДЕЙСТВИЕ:

Кимионът (Cuminum cyminum) е растение и подправка, култивирана първоначално в Средиземноморието. В диво състояние се среща в Североизточна България — в предпланинските и полупланински райони на Върбишкия проход и Шуменско. Като подправка се използват зрелите изсушени плодове, които приличат на семена и затова често неправилно се наричат така. Консумацията на кимион оказва положително влияние върху храносмилането. Народната медицина го препоръчва като газогонно, жлъчегонно и нервно успокоително средство и за увеличаване на млякото у кърмачките във вид на запарка обикновено с други подобни лекарствени средства. В билколечението той е стимулант, газогонно и противомикробно средство. Вкусът на кимиона е приятен, свеж и силно ароматен.
Често се свързва с индийската, близкоизточната и мексиканската кухня. Той е една от съставките на кърито и на “гарам масала”. Използва се в традиционната българска кухня като задължителна подправка при сушенето на месо, в суджуци, наденици и ястия от кайма. Доказано е, че етеричните му масла имат консервиращ ефект. Използва се също и като подправка на: доматено пюре, някои сирена, както и за подправяне на тестени изделия, на кисело зеле с месо, зеле с ориз, скара, солени бисквити. При месата и кърито се използва в смлян вид, а при тестените изделия, сирената и пюрето – цели.
Под формата на семена, кимионът може да бъде запазен повече от една година, но трябва да се съхранява в херметически затворен буркан на сухо и тъмно място. Когато е смлян неговите аромат и вкус бързо се загубват.
Кимионът е може да се използва заедно и с други подправки, но трябва да се внимава в количеството тъй като вкусът му е много силен. За да усилите вкусът на подправката можете да го запечете в горещ тиган без мазнина.

СЪДЪРЖА:

Етерично масло, белтъчини, мазнини, дъбилни вещества, оцетна киселина, смолисти вещества, флавоноиди, кемпферол, и кверцетин. Наземната част на растението съдържа също кемпферол, кверцетин и изорамнетин.

БЪДЕТЕ ОТГОВОРНИ към себе си !<em

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com