КОПЪР

 

ОПИСАНИЕ:

Копърът е едногодишно растение с кратък живот, което се използва за подправка на ястия и като съставна част на някои медикаменти. Още древните римляни считали, че копърът има тайнствена, чудодейна сила.
Пресният копър има силен аромат и сладникав, парлив вкус. Подобрява салатите, млечните и майонезени сосове, маринати и сирена. Използва се при приготвянето на туршии, стерилизирани краставички, таратор. Подходящ е за подправянето на риба, на зеленчукови блюда (тиквички, пресни картофи, зелен фасул, зеле), на постни супи. За шведите копърът е това, което е за нас червеният пипер – национална подправка. Салатата от копър събужда апетита и благоприятства обмяната на веществата в организма.
Лечебната употреба на Копъра е при:
Мирис в устата: Семената от копър могат да се използват всекидневно за по-добър усет за вкуса на ястията или за премахване на мириса в устата след хранене. Той е естествен освежител за уста.
Ранички в устата: За да облекчите раничките в устата, може да си приготвите следната отвара: сварете две чаени лъжици копър в чаша вода. Добавете парче печена стипца. Използвайте за жабурене.
Кожни болежки: Ако страдате от кожни проблеми като сърбежи, горящи ръце и крака, периодични циреи, опитайте следния лесен лек. Пригответе прах от равни части копър и сух кориандър. Към сместа добавете двойно количество кристална захар на прах. Взимайте половин чаена лъжица от тази смес два пъти дневно в продължение на няколко дни.
Кърмене: За кърмещите майки копърът е дар, тъй като увеличава производството на кърма. Дори по време на бременността редовната му употреба е от съществена полза. Семената от копър могат да се дъвчат, да се счукват на прах или да се сварят в подсладено мляко. Тази отвара облекчава проблеми, свързани с бременността като киселини, метеоризъм, гадене и повръщане.

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com