КУРКУМА Индийска

 

ОПИСАНИЕ:

Родината на куркумата е Югоизточна Индия – единственото място, където и днес тя се среща диворастяща, но се отглежда по цяла Индия. По-известна като хранителна подправка и оцветител, куркумата отдавна се използва също и като лекарство.

Лечебната употреба на Куркумата е при:
Алергии: Куркумата може да се използва при уртикарии, когато има сериозни обриви и сърбежи по кожата. Смесете куркума на прах с кокосово масло и наложете пастата локално върху кожата. Един до три грама могат да се разтворят в чаша топло мляко и да се приемат вътрешно два пъти дневно.
Болкоуспокояващо: Всяка болка или оток, причинени от нараняване, може да се третира чрез нанасяне на куркума, затоплена с малко синапено масло. Куркумата, също така притежава уникални свойства при лекуване на рани. Тя предотвратява загубата на кръв от мястото. Препоръчителна е консумацията на горещо мляко с половин супена лъжица куркума, когато има външни или вътрешни наранявания.
Задръствания в резултат на настинка: Парите, отделяни от загряването на парче сурова куркума, могат да се използват за инхалация. Те са чудесен лек при запушен нос.
Разкрасяваща терапия: Куркума, примесена с грам брашно, сандалово дърво на прах и малко кокосово масло, нанесена върху кожата, я прави мека, искряща и подпомага за премахване на петната.

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com