Чай КАРКАДЕ

 

 

ОПИСАНИЕ :

 

Хибискусът или каркадето е род цъфтящ храст от голямото семейство Слезови, представено от няколко стотин вида. Те виреят при топъл умерен, субтропичен и тропичен климатичен пояс –  Китай, Мексико, Тайланд, Судан, Египет и др.
Чай Каркаде се прави от сухите чашковидни части (чашелистчета) на цвета Hibiscus sabdariffa. Сухите части се запарват с вряла вода. Не се препоръчва да се вари, тъй като при високи температури каркадето губи част от полезните си свойства. Приготвянето на чая не трябва да се прави в метални съдове, за да не се влоши качеството му. Най подходящи са стъклени или керамични съдове.
Чай Каркаде е характерен с богато наситен тъмно червен цвят, който се дължи на  антоцианите (най-голямата група водоразтворими цветни пигменти).  Тяхната концентрация определя  наситеността на червения цвят.  С приятен леко тръпчив (кисел) вкус и силен аромат, чаят може да се консумира както топъл, така и студен.
Рядко в природата съществува растение, което да е толкова полезно за човека колкото е каркадето.  Още от древността са я наричали “напитката на боговете” защото била любима напитка на Египетските фараони.  И до наши дни хибискусът се пие в цял свят защото намалява обезводняването на организма.  Интересна особеност на каркадето е, че при редовна употреба  понижава кръвното налягането.  Тази тонизираща напитка не съдържа кофеин и е богата на антиоксиданти и витамин С.
 Студен чай Каркаде с цитрусови плодове:
1 пакетче чай каркаде;
1/2 портокал;
1/4 лайм.
Кипнете 300 мл вода и залейте пакетчето чай за 7-8 мин. Изстискайте портокала в чая. Подсладете с кафява захар и добавете нарязан на кубчета лайм. Оставете чая да изстине и добавете лед. Сервирайте с резен лимон.

БЪДЕТЕ ОТГОВОРНИ !

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com