ЧУБРИЦА ( Satureja )

 

ОПИСАНИЕ:

Произходът на чубрицата е в района на земите около Средиземно море. Тя е една от най-старите подправки на света, а у нас тя се радва на широка популярност.
Огромното приложение на чубрицата в българската кухня е безспорно – тя е неделима част от приготвянето на много любими на нашенеца гозби, като: леща, зелен боб, грах, боб, зеле, картофи, различни видове месо, сосове и др.
Като подправка се използват листата на растението, предимно изсушени. Те имат доста силен аромат, който наподобява този на мащерка. Добре изсушената чубрица има зелен цвят, характерна силна миризма и леко парлив вкус. Чубрицата има леко парещ тръпчив вкус, като при сушенето ароматът става по-интензивен.

Лечебната употреба на Чубрицата:
Благотворни въздействия: Чубрицата стимулира дейността на стомаха и червата, затова тя е изключително подходяща подправка за трудно смилаеми храни, като варивата – боб, леща, грах и т.н.
Основните благотворни въздействия, които чубрицата оказва върху човешкия организъм се дължат на нейните спазмолитични, хипотензивни, антисептични, потогонно и слабо диуретични действия.
Ползи: Чубрицата може да се използва като лек при високо кръвно налягане, сърцебиене, главоболие, виене на свят, като потогонно и диуретично средство. При хрема и кашлица чубрицата е също много полезна. В българската народна медицина чубрицата се прилага при неразположения като: повръщане, катари на лигавицата на стомаха и червата, летни диарии. Чубрицата е и средство против глисти.
Една лесна рецепта, която може да си приготвите от чубрица: нарежете на ситно две супени лъжици от подправката. След това те, трябва да се залеят с 500 милилитра вряща вода. Така приготвената отвара се остава да кисне 1 час, след което се пие по 1 винена чаша, преди ядене 3 пъти дневно.

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com