БОСИЛЕК

 

 

ОПИСАНИЕ :

 

Босилекът е силно благоуханно растение, чиито листа се използват като подправка за най-различни видове храни. Босилекът се е превърнал в една от най-разпознаваемите билки в света, откакто сос песто, който представлява смес от босилек, борови ядки и сирене пармезан, става широко популярен.

Босилекът има кръгли, островърхи листа в зелен цвят. Съществуват повече от 60 разновидности на босилек, които се различават в известна степен по външен вид и вкус. Докато вкусът на сладкия босилек е чист и остър, други сортове, също предлагат уникални вкусове: лимонов, на анасон и на канела.

Босилекът расте в много региони по целия свят, но първите места, където се е появил са Индия, Азия и Африка. Той е характерна подправка за много разнообразни кухни по цял свят, включително италианската, тайландската, виетнамската и лаоската кухня.

Името босилек произхожда от гръцката дума basilikohn, което означава „кралски” и отразява нагласите на тази древна култура към билката, която те смятат за много благородна и свята. Традицията на благоговение към босилека се среща и в други култури. В Индия, босилекът се пази като икона на гостоприемството, докато в Италия, той е символ на любовта.

С босилека се свързват редица легенди. В Египет се е използвал за балсамиране на мъртвите, а в Индия вярват, че е обречен на бога Вишну, защото предпазва от ужасна митична змия, имаща способност да убива само с поглед.

Състав на босилекаБосилекът е отличен източник на витамин К и много добър източник на желязо, калций и витамин А. В допълнение, той е добър източник на диетични фибри, манган, магнезий, витамин С и калий. 3 гр. босилек съдържат 7.52 калории и 0.44 гр. протеини.

Сушеният босилек трябва да се съхранява в плътно затворен стъклен контейнер на хладно, тъмно и сухо място, където може да се съхрани свеж за около шест месеца.

Спагети с босилек

Тъй като маслата, съдържащи се в босилека са силно летливи, най-добре е подправката да се слага към края на готвенето и така ще се запазят оптималните му вкусови качества.

Кулинарна употреба на босилек

Босилекът е незаменима подправка в редица ястия от италианската кухня. Използва се за подправяне на пици, печени птичи и говежди меса. Както стана ясно от него се приготвя световноизвестния сос Песто. Босилекът влиза в състава на много маринати и бульони. Много добре си подхожда с говеждо и дивечово месо, с картофени и зелеви ястия. В комбинация с копър и естрагон босилекът влиза в състава на небезизвестния балсамов оцет.

Ползи от босилека

Редица изследвания показват уникалните свойства на босилека за предпазване от редица здравни проблеми, а именно:

- ДНК защита и антибактериално действие. Уникалният спектър от активни съставки, наречени флавоноиди, съдържащи се в босилека, осигуряват защита на клетъчно ниво. Ориентин и висенин са два водоразтворими флавоноиди, които защитават клетъчните структури, както и хромозомите от радиация и щети, породени от действието на кислорода. В допълнение, приемът на босилек осигурява защита срещу нежелано бактериално развитие.

- Противовъзпалителни ефекти. Еугенол, компонент на летливите масла на босилека, е предмет на широко проучване, тъй като това вещество може да блокира дейността на ензим в организма, наречен циклооксигеназа (COX), който има възпалително действие.

Песто

- Хранителните вещества, съдържащи се в босилек са от съществено значение за сърдечно-съдовите заболявания

Босилекът е много добър източник на витамин А (чрез своята концентрация на каротеноиди, като бета каротин). Наречен провитамин А, тъй като може да се конвертира във витамин А, бета-каротинът е мощен антиоксидант и не само предпазва епителните клетки (клетките, които образуват лигавицата на многобройни структури в организма, включително и на кръвоносните съдове) от щетите на свободните радикали, но също така помага за предотвратяване оксидирането на холестерола в кръвта от свободните радикали.

- Чаят от босилек е много полезен за консумация след хранене. Той успокоява раздразнения стомах и помага при заболявания като язва, диария, инфекции на пикочните пътища и дори анорексия. В 250 мл вода се добавят 2 с.л. листа от босилек. Сместа се запарва, след което се прецежда и се пие.

- Босилекът е много подходящ за стимулиране на апетита. Приготвя се отвара от вино и босилек, като към 1 литър вино се добавят около две шепи от билката и малко мед. Получената отвара престоява до една седмица като от време на време се разклаща. След този период сместа се прецежда и се приема около половин час преди хранене.

- Силният аромат на босилека отблъсква насекоми като мухи и комари. Много често маслото от босилек се използва именно с такава цел, защото не само отблъскват неприятните насекоми, но и убиват техните ларви.

 

БЪДЕТЕ ОТГОВОРНИ !

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com