КРЕОЛСКИ КАКАОВИ ЗЪРНА – сурови (Cacao Nibs)- Перу

 

ОПИСАНИЕ и ДЕЙСТВИЕ:

Сурови Креолски какаови зърна с биологичен произход (органик) известни като “Царицата на какаото”. Това е древен, не-хибриден сорт, който расте в Перу и е с наситен и плътен вкус и аромат. Много малка част от световното производство на какаови зърна е от Креолски дървета, заради по-трудното им отглеждане и относително по-нисък добив.
Не съдържат захар и са богати на протеини, мазнини, фибри, желязо, калций, магнезий, витамини от групите: В, С, Е, както и много други полезни съставки.
Високото съдържание на магнезий в зърната заздравява сърдечния мускул; намалява коагулацията и регулира налягането на кръвта; намалява чувствително риска от образуване на сгъстявания и съсиреци; намалява симптомите при втвърдяване на вените и артериите, както и менструалните спазми; подпомага за детоксикацията на организма.
Всички те имат положителен ефект върху мозъка като подобряват обмяната и бионаличността на различните невротрансмитери. Това резултира в значителен антидепресивен ефект. Захранват мозъка с повече Серотонин, което има положителен ефект като:
- Разширява кръвоносните съдове;
- Има силни антиоксидантни свойства;
- Забавя окисляването на “лошия холестерол”;
- Потиска кръвосъсирващата система;
- Понижава артериалното налягане;
- Подобрява инсулиновата чувствителност и функцията на бета клетките на панкреаса;

СЪДЪРЖАТ:

Какаовите зърна съдържат:
СЕРОТОНИН: Серотонинът е невротрансмитер, който намалява безпокойството и помага на способността ни да предотвратяваме стреса. Помага при различни видове депресия и особено свързаните с раздразнителност, неудовлетвореност и себеподценяване. Вярва се, че Серотонинът предотвратява преждевременната еякулация.
ТРИПТОФАН: Триптофанът е незаменима аминокиселина, която е и естествен антидепресант. Играе важна роля при производството на Серотонин в мозъка ни.
АНАНДАМИН: Анандамидът е познат като „химикалът на блаженството” (от Санскрит) и се отделя в тялото, когато „се чувстваме страхотно”.
ДОПАМИН: Допаминът е регулатор на настроението, който ни помага да ограничаваме приема на храна и компулсивните (натрапчиви) поведенчески модели, като в същото време повишава коцентрацията, мотивацията, яснотата на ума и положителното отношение към живота.
ФЕНИЛЕТИЛАМИН: Фенилетиламинът (PEA) е химичен елемент, пряко свързан с надбъбречната жлеза. Познат е като молекулата на любовта – отделя се при мъжете и жените, когато са влюбени. PEA повишава фокуса, бдителността и положителното отношение към живота, което прави Какаото предпочитан природен антидепресант.
МОНОАМИНООКСИДАЗНИ-ИНХИБИТОРИ (МАОИ): Използват се като антидепресанти, подобряват настроението и повишават двигателната активност. МАОИ повишават времето на циркулацията на невротрансмитерите в мозъка, като блокират активността на ензимите, които ги разграждат. Всички тези естествени субстанции са свързани с усещането за щастие.

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Счукайте какаовите зърна в хаванче, за да ги използвате в сладки рецепти. Но тъй като ценността на какаовите зърна е в суровия вид, по-добре не ги печете.
Може да използвате какаови зърна в шейкове, мюсли с овесени ядки или за поръсване и овалване на сладки и сладкиши. Но най-добре яжте суровите какаови зърна цели.
Със суровото какао може да излъжете апетита при диета, защото то засища и дълго време не чувствате глад. Друга негова особеност е, че не те кара да ядеш още и още от него, както става с млечния сладък шоколад. Това прави какаовите зърна незаменим продукт, който дава енергия в забързания градски живот, по време на продължителна екскурзия в планината или за пътуване, когато искаме да се подкрепим и да хапнем нещо бързо и веднага.
Какаовите зърна е храна, популярна сред хора, които се хранят здравословно, суровоядци, вегани и вегетарианци. Много често, когато сте гладни, посягате към чипс, солети и вафли или към блокче шоколад. А това са нездравословни храни и са забранени, когато сте на диета. Ето в този случай е добре да имате в джоба си пликче със сурови какаови зърна.

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com