МАЙОРАН

 

 

ОПИСАНИЕ :

 

Майорана (Origanum majorana) е тревисто растение с червени или бели цветове и характерен силен аромат. Сроден е на ригана. Топлолюбиво растение достигащо 20-50 cm височина. Отглежда се предимно в Средиземноморието и Северна Африка.

Ползва се както като подправка и билка, така и за целите на парфюмерията. Има спазмолитично, антисептично, съдоразширяващо действие, стимулира храносмилането.

Майораната, както дафиновото дърво са били свещени растения в древността. Те се използвали особено много през Средните векове и главно за лекуване на епилепсия и женски болести. Родина на майораната се смята Северна Африка. Маойораната е била добре позната през гръко-римската епоха. Древните гърци смятали, че ако на нечий гроб поникне майорана, покойникът се радва на вечен мир и щастие в отвъдното.

Описание: Разклонен полу-дървесен храст, с височина от 30 до 60 см. Листата са малки, с лъчеобразна или кръгла форма, покрити с тънък зелен мъх. Цветовете са малки и бели. Растението отделя приятен аромат, напомнящ лавандула. Отглежда се в много Средиземноморски страни и в Америка.

 

Използваеми части: Листа – свежи или изсушени; цъфтящи връхни части.

 

Кулинарна употреба: Майоранът подобно на ригана се комбинира прекрасно с ястия с домати и лук, както и с месо. С майоран се подправят също риба, омлети, паста, ястия от смляно месо и наденици. Използва се и при приготвяне на някои видове хляб и напитки – той е една от състваките на вермута. От майоран става чудесен чай.

 

Комбинира се добре с: Чубрица и магданоз (за варива); розмарин, чубрица и чесън (за меса на скара). Съставна част е на подправката “Bouquet garni”, която съдържа равни части майоран, мащерка, магданоз и дафинов лист.

 

 

БЪДЕТЕ ОТГОВОРНИ !

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com