МАЙТАКЕ

 

ОПИСАНИЕ:

Майтаке е голяма и вкусна ядлива гъба, достигаща да 50 см. в диаметър и тегло 4 кг. Първите сведения за употреба на майтаке идват от IV-V век на нашата ера. В Япония и Китай започнали да използват тези гъби при отслабена имунна система. В природата те растат в горите на Япония и в някои райони на Китай.

Според преданията гъбата е наречена танцуваща, тъй като преди да бъде откъсната е било необходимо да се изпълни ритуален танц, иначе тя щяла да загуби лечебните си свойства. Според други източници от епохата на феодализма, когато бедните хора намирали майтаке, те танцували от радост, че са си осигурили и препитание, и лекарство. В Япония майтаке се смята още за „гъба  на гейшите” и „гъбата на стройността”, тъй каго помага на жените да имат фина и стройна фигура.

Гъбата е прочута не само с лечебните, но и с кулинарните си свойства: има ярко изразен аромат и оригинален вкус. Ето защо в Япония и в Китай има цели плантации за отглеждане на майтаке – едни от най-ценните и скъпи гъби в света. Особено след като учените установиха редица нейни лечебни ефекти. Майтаке се използва от хора с онкологични заболявания, диабет и затлъстяване, както и за профилактика и укрепване на имунната система.  Лечебните свойства на майтаке се дължат на съдържащите с в нея полизахариди, които оказват антиимунно действие. Гъбата е богата на витамините C, D и B, съдържа и много минерали . Гъбите майтаке снижават инфекциозните заболявания, предотвратяват сърдечно-съдови заболявания, помагат за отстраняване на последствията от химиотерапия – косопад и гадене.  Екстрактът от  майтаке регулира артериалното налягане, нивото на захарта и холестерина в кръвта, блокира тумори и защитава от хепатит. Гъбите майтаке се препоръчват при онкозаболявания, нарушения на функциите на щитовидната и надбъбречните жлези.  .

Именно високото съдържание на полизахариди – бета 1,6 гликани в гъбата Майтаке (Grifola frondosa) инхибира  ръста и възпрепятства възникването и развитието на много злокачествени тумори, разрушава вирусите, стимулира активноста на Т-лимфоцитите и CD4-клутките.  Изследванията показват, че особена активност оказва D-фракцията на полизахаридите, която активира различни  имунокомпетентни клетки микрофаги и цитотоксичните Т-лимфоцити. Това са натурални клетки-килъри, които подтискат клетките на туморите и стимулират продукцията на липфокини. Действащите вещества на Майтаке остраняват увреждания на клетките на черния дроб и възстановяват функциите му.

Майтаке D-фракция е запазена марка на Mushroom Wisdom, притежаваща изключителното право над нея. Комбинацията от цяла гъба Майтаке във вид на прах и на активен гликопротеин под формата на капсула, изключително подходяща за поддържане на жизнения тонус.

Дозировка : 2 пъти по 2 капсули на ден.

 

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com