АДЖВАЙН

 

ОПИСАНИЕ:

Семена, на вид дребни, със сиво-зелен цвят и приличат на семената на анасона. На мирис е нещо смесено между чубрица и кимион. В Индия се използва от древни времена, както и в Египет и Персия. Аджвайнът има лют вкус, загряващо действие и лют послевкус. Подобрява храносмилането, усилва Агни. Има също и газогонно действие.
Лечебната употреба на Аджвайна е при:
Температура с тръпки: Друг специфичен ефект на аджвайна е, че се бори с треската и в същото време снабдява тялото с топлина. Затова се използва за намаляване на температурата, съпроводена с тръпки. Смесете половин чаена лъжица аджвайн на прах с топла вода.
Тоник за сърцето: Според Аюрведа текстовете употребата на тази подправка е подходяща за сърцето. При заболявания като слабост на сърцето, аджвайна като гореща билка, стимулира дейността му.
Респираторни заболявания: Аджвайнът може да се приема при хронична кашлица, свързана със свръхпроизводство на храчки (продуктивна кашлица) и също при лош дъх в резултат на продължителни храчки. При бронхиална астма, когато храчките остават заседнали в бронхиолите, аджвайнът помага за премахване на излишната слуз. Вземете около половин чаена лъжица аджвайн на прах и го смесете с топла (или гореща) вода, приема се два пъти дневно.
Храносмилателни проблеми: Аджвайнът е естествено газогонно, подобряващо храносмилането средство, което засилва стомашния огън. Той успокоява влошените стомашни газове. Също така облекчава болките в стомаха. Вземете около половин чаена лъжица аджвайн на прах и го смесете с топла (или гореща) вода, приема се два пъти дневно.

БЪДЕТЕ ОТГОВОРНИ КЪМ СЕБЕ СИ !

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com