МУНГ ДАЛ ( Mung Beans ) – 200 гр.

 

ОПИСАНИЕ и ДЕЙСТВИЕ:

Мунг дал е зърнена култура която в индийската кухня са приема за леща (дал), но в същност е вид боб много богат на протеин. Начупен и обелен този боб не дразни стомаха, предпочита са за азиатски ястия, аюрведични и индийска кухня. Времето му за приготвяне е около 15 -20 мин., в зависимост от рецептата, която сте си избрали.
Бобчетата мунг са малки, цилиндрични и ярко зелени на цвят. В аюрведичната кухня, те се използват цели или по-често сцепени на две, за да са по-лесно смилаеми. Сцепените и олющени бобчета са жълти на цвят и се наричат мунг дал (“дал” е общо име на всички варива). Този вид боб няма нужда от накисване преди варене и лесно омеква, особено в тенджера под налягане.
Това е най-ценното вариво в Аюрведа и е тридошово, което означава, че е подходяща храна за всеки един човек и помага да се балансират и трите вида конституции.
В комбинация с ориз, те доставят необходимите хранителни вещества на тялото без да натоварват храносмилането, а и силно детоксицират, което прави самият боб или по-скоро манджите с него предпочитана храна и при моно-диети. А, да не забравяме, че приготвените с тях ястия са необичайно вкусни, така че какво повече би могъл да иска човек—здраве и вкус на едно място.
Подправките, които най-много му подхождат са: джинджифил, кимион, кориандър и куркума.

СЪДЪРЖА:

Бобчетата Мунг Дал съдържат 14 г. протеини на сварена чаша и около 16 г. фибри. Те са добър източник на: витамини А, В и Е, желязо, калций, магнезий, фосфор, калий, мед и фолиева киселина.

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com