ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ ( Royal Jelly )

 

ОПИСАНИЕ:

Пчелното млечице (още наричано желе роял) е вид пчелен секрет, който подпомага растежа на пчелите работнички и търтеите през първите три дни от живота им, както и на пчелата-майка през целия период на развитието ѝ и след това. Пчелното млечице се произвежда от млади (5 до 15-дневни) нелетящи пчели, наречени “кърмачки”, като когато е за нуждите на обикновените пчели, то се отделя от техните хипофарингиални (долночелюстни) жлези, а когато е за царицата — от мандибуларните (гълтачна и горночелюстна) жлези. Разликата между двата секрета е в пъти по-високата доза пантотенова киселина, биоптерин и неоптерин, съдържани в млечицето за майката, които стимулират нейната висока репродуктивност и интензивна обмяна на веществата.
Много изследователи приемат, че пчелното млечице принадлежи към веществата с неспецифично действие за организма. Сумарният ефект от въздействието му води до общ подем на жизнените сили на организма. Физическият и психическият тонус на човека се подобрява. Подобряват се обменните процеси, трофиката на тъканите и пр., което говори за едно общо стимулиращо въздействие. Сумата от неговите специфични и неспецифични въздействия се отразява на функцията на почти всички органи и системи на организма.
Със съдържанието си на 18 аминокиселини, белтъчини, витамини (A, В-комплекс, В5, В6, C, D, E), въглехидрати, ензими, масти, минерални соли и др. пчелното млечице се отличава с висока хранителна и биологична стойност. То съдържа и антибактериални и антибиотични компоненти. От човека пчелното млечице се използва като хранителна добавка за подобряване на апетита, обмяната на веществата и имунната система. То също така подобрява функциите на жлезите с вътрешна секреция, стимулира кръвообразуването и забавя процесите на стареене.
Пчелното млечице съдържа неизвестна все още за учените субстанция, която е четири на сто от теглото му.Никой не знае каква точно е тя. Единственото което се знае е че съдържа необичайни неизвестни катализатори или ензими, които спомагат подмладяването.Така че това е едно от онези редки неща в природата, които не могат да бъдат дублирани.
Пчелното млечице съдържа също много специална хидрокси киселина, наречена 10-HDA. Това е активната съставка на пчелното млечице, която спомага засилването на имунната система.
Пчелното млечице служи като естествен източник за стимулирането на надбъбречните жлези и за осигуряването на естественото ниво на ДХЕА в кръвта, необходим особено при възрастните хора. Пчелното млечице е и богат източник на прогестерон и естроген.

ДЕЙСТВИЕ:

* Проявява противовъзпалително имуномодулаторно действие при Базедова болест;
* Стимулира растежа на невроглията (вид клетки с изхранващи функции, които поддържат живота и здравето на нервните клетки в човешкия организъм);
* Стимулира растежа на прочутите стволови клетки (базови клетки, които могат да се делят и да се превръщат в широка група клетки по сигнал на организма).
* Подобряване обмяната на веществата;
* Намаляване на холестерола;
* Подобряване на апетита;
* Повишава имуносъпротивителните сили на организма;
* Подобрява кръвообразуването;
* Стимулира функциите на жлезите с вътрешна секреция;
* Придават му се антибиотични и противовирусни свойства;
* Забавя стареенето и др.
Пчелното млечице се препоръчва при астения от различен характер (сексуална, неврастенична, възрастова и пр.), реконвалесценция, хипотрофия и безапетитие у деца, хронични разстройства на храненето, атеросклероза с преждевременно остаряване и изхабяване, хипертония и хипотония (особено климактерична), ендартерити и атеросклероза на съдовете на миокарда, бронхиална астма, анемии, нарушена лактация, ставни заболявания от възпалителен характер, себорея (външно прилагане на крем, съдържащ пчелно млечице) и др.
• Средните и малки дози усилват градивните процеси, ускорявайки обмяната на веществата, а високите (500 и 1000 mg.) ги забавят.
• Подобрява функцията на сърдечния мускул, намалява пристъпите при гръдна жаба, подобрява работоспособността на сърцето.
• Усилва дейността на половите клетки, повишава апетита, количеството на хемоглобина и броя на червените кръвни клетки
• Има изразено противомикробно действие към Streptococcus heamolyticus, S. viridans, Staphylococcus albus, Bacterium coli, B. anthracis, и др. Притежава противовирусен ефект по отношение на грипния вирус, както и противогъбично и противоплесенно действие към Epidermophyton interdigitale, Candida albicans и др.
• Има общостимулиращо въздействие върху висшата нервна дейност, уравновесяващо действие върху вегетативната нервна система и благоприятен ефект при лечение на хипертоничната и хипотоничната болест.
• Притежава изразен имунорегулиращ ефект при автоимуноагресивните заболявания от типа на системните заболявания на съединителната тъкан: ревматоиден артрит, първична гломерулопатия, автоимунна хемолитична анемия, бронхиална астма и др.
• Засилва функциите на надбъбречните жлези.
• Използва се при лекуване на гастрити и язвена болест

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Смесване с пчелен мед в съотношение от 1:10 до 1:100 и съхранение на тъмно в хладилник. Съхраняването и използването на млечице, смесено с пчелен мед е за предпочитане поне по две причини.
Първо: В меда млечицето се консервира и по този начин то става много устойчиво на външни температурни въздействия. Може да се съхранява продължително при стайна температура, не на пряко слънчева светлина, както и в шкафове, огрети от слънце.
Второ: Комбинираният прием на млечице и натурален пчелен мед има синергичен ефект, т.е. ефект при който 2 + 2 = 5. Най-вероятна причина за това е наличието на различни микроелементи и др. съставки в пчелния мед, които служат като коферменти на ензимните системи на човешкия организъм. В млечицето, от друга страна има много хормоноподобни вещества, които влияят пряко на метаболизма и на въглехидратната, мастната и белтъчната обмяна.
Кърмачета до 6 месечна възраст: 65 mcg
Кърмачета от 7 до 12 месеца: 80 mcg
Деца от 1 до 3 години: 150 mcg
Деца от 4 до 8 години: 200 mcg
Деца от 9 до 13 години: 300 mcg
Подрастващи от 14 до 18 години: 400 mcg
Възрастни 19 години и повече: 400 mcg
Бременни: 600 mcg
Кърмачки: 500 mcg

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com