ЧЕРЕН СУСАМ – Калонджи (Nigella Sativa – Kalonji)

 

ОПИСАНИЕ и ДЕЙСТВИЕ:

Сусамът произхожда от Индонезия и Източна Африка, а по-късно се разпространява в останалата Азия и Северна Африка. Този кичест храст с височина близо два метра и мъхести листа, излъчва омайващ аромат по време на цъфтеж. За съжаление това растение като билка е слабо известно у нас, а има 2500 годишна история. Истинско чудо и лек за над 100 болести. От векове в Азия и Арабския свят на сусама се приписват свойства на афродизиак, вероятно заради високото съдържание на желязо и витамин Е. Сусамовите семена са изключително богати на: калций, магнезий, желязо и цинк.
Една от най-важните съставки – Нигелонът, е ефективен срещу астма, бронхити и респираторни заболявания, като разширява и успокоява бронхите и потиска освобождаването на хистамини.
Действа като имуномодулатор. Стимулира производството на Простагладин Е1 (регулира нервните импулси и мозъчни функции, редуцира възпаления и кожни екземи, действа съдоразширяващо и бронхолитично).
Съдържа също Аргинин, който е есенциална аминокиселина за деца и възрастни хора, претърпяли травми, изгаряния, възпаления (неутрализира свободните радикали и амоняка, стимулира освобождаването на хормон на растежа и синтеза на колаген.
Семената се използват основно като подправка. Nigella Sativa има леко пикантен горчив вкус и мирис.
Черния сусам се използва в ястия от китайската, японската и корейската кухня, където месо или риба се овалва в сусам, преди пържене, за да се получи хрупкава коричка. Черният сусам влиза в състава на gomassio – японска смес от подправки, и в ястия от ориз и азиатски спагети (noodles).
Тъй като е изключителен източник на калций, магнезий, мед и селений. Като към това се прибави и фактът, че сусамът е богат на белтъчини, целулоза и витамини от група В, по-специално на ниацин (полезен за кожата и косата) и на фолиева киселина (антиоксидант), става ясно защо в древността са го считали за съкровище.
Сусамът е отлично средство за подобряване на нервната, храносмилателната и сърдечната дейност. Традиционно целите семена се използват за посипване на хлябове и кексове, подобно на маковото семе. В Сирия и Либия, смесени със сумак и мащерка влизат в състава на сместа от подправки затар (zatar).
Сусамът е основен продукт при производството на халва, а смлян (познат като тахини tahini) се използва в Средния изток и Средиземноморието. Използва се за подправяне на хумус (hummus), сосове за кебапи, като най-често се смесва с лимон и чесън в хлебен сос – популярно арабско предястие mezze.

СЪДЪРЖА:

калций, магнезий, желязо, цинк, витамин Е, нигелон, мед, селений, целулоза, витамини от група В – по-специално на ниацин (полезен за кожата и косата) и на фолиева киселина (антиоксидант).

НАЧИН НА УПОТРЕБА:

Традиционно целите семена се използват за посипване на хлябове и кексове, различни тестени изделия – подобно на маковото семе, при производството на халва, за подправяне на хумус, в мюсли миксове, в сосове за кебапи, като най-често се смесва с лимон и чесън.

гр. София 1301, ул. “Три уши” № 5, Tel.: 02/9 892 803; Mobile: 089/8 424 064; e-mail: janin@janin-bilki.com